MENU

I-Kepoh Aduan Awam

Aplikasi Mobile iKepoh

Aplikasi Mobile iKepoh merupakan satu inovasi baharu yang dibangunkan oleh KPKT untuk memberi kemudahan kepada orang awam bagi membuat sebarang aduan kepada Majlis Daerah Yan melalui mobile.

Objektif Aplikasi Mobile iKepoh

  • Menjalin hubungan akrab PBT dan rakyat melalui penyediaan saluran aduan yang mesra pengguna dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat; dan
  • Pemantauan dan pengurusan aduan lebih berkesan kepada pengurusan atasan PBT dan KPKT melalui satu sumber sistem yang sama dan mudah dicapai.

Fungsi Aplikasi Mobile iKepoh

  • Membenarkan penghantaran aduan bergambar beserta lokasi secaraMobile;
  • Memberi maklumbalas kepada pengadu dengan lebih responsif; dan
  • Memantau statistik aduan oleh PBT atau JKT melalui dashboard yang disediakan dengan lebih efisien.

 

Maklumat Lanjut Sila Layari Website Berikut : KLIK DISINI

PBTpay merupakan portal yang dibangunkan oleh @Jabatan Kerajaan Tempatan (JKT), KPKT bagi membolehkan pembayar cukai taksiran daripada seluruh semenanjung Malaysia membuat semakan dan sekaligus membuat bayaran secara atas talian. Pemilik harta di mana-mana PBT boleh membuat bayaran cukai taksiran secara pukal berbanding secara berasingan seperti yang dilaksanakan sebelum ini.

Demi memudahkan rakyat berurusan dengan Majlis Daerah Yan terutama dalam tempoh PKP KPKT telah membangunkan aplikasi PBTPay untuk memberi kemudahan kepada pelanggan Majlis Daerah Yan membuat semakan dan membuat transaksi bayaran cukai taksiran kepada Majlis Daerah Yan dan PBT lain secara atas talian atau online.

Pendaftaran dan bayaran boleh di buat melalui pautan PBTPay

Kemaskini Terakhir: Rabu, 13 Januari 2021 - 8:35am